Adatkezelési szabályzat és felhasználási feltételek

 

I. Általános rendelkezések

 

1. A szabályzat hatálya és módosítása

Jelen Felhasználási és adatkezelési szabályzat (továbbiakban: Szabályzat) hatálya a www.data.hu oldalhoz (továbbiakban: Weboldal) kapcsolódóan nyújtott szolgáltatásaira és adatkezelésekre terjed ki.

Ellenkező kikötés hiányában a Szabályzat hatálya nem terjed ki azon szolgáltatásokra és adatkezelésekre, melyek a Weboldalon hirdető, vagy azon más módon megjelenő harmadik személyek promócióihoz, nyereményjátékaihoz, szolgáltatásaihoz, egyéb kampányaihoz, az általuk közzétett tartalomhoz kapcsolódnak. Ellenkező kikötés hiányában a Szabályzat hatálya nem terjed ki olyan weboldalak, szolgáltatók szolgáltatásaira és adatkezeléseire, melyekre a jelen Weboldalon található hivatkozás vezet.

A Szabályzat módosításának jogát a Szolgáltató fenntartja. A Szolgáltató a módosított szabályzatot közzéteszi, a módosítások csak a közzétételt követően hatályosak.

 

2. A Szolgáltató, a Szolgáltató személye, a felhasználó

system_check

A data.hu oldal tulajdonosa, fenntartója az Epicenter Market Limited (székhely: Intershore Suites, Room 414, 88 Kingsway, London, WC2B 6AA; nyilvántartási szám: 08617061; adószám: -; eljáró cégbíróság neve: -; info@epicentermarket.co.uk). ; továbbiakban: Szolgáltató). Az oldalon lévő és ahhoz kapcsolódó valamennyi szellemi alkotás (védjegyek, logók, programok, know-how-k, egyéb szellemi alkotások) jogosultja az Epicenter Market Limited.
A felhasználók adatait az Epicenter Market Limited kezeli.

Az oldal üzemeltetését az Epicenter Market Limited megbízása alapján a Marco Polo Magyarország Kft. (székhely: 1042 Budapest, Árpád út 56. I. em. 2.; nyilvántartási szám: 01-09-206282; adószám: 25286920-2-41; eljáró cégbíróság neve: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága; info@marcopolo.hu), valamint a World Web Data Kft. (székhely: 1043 Budapest, Árpád út 56. I. em. 2.; cégjegyzékszám: 01-09-293552; továbbiakban: Üzemeltető) végzi. Az Üzemeltető gondoskodik az oldal karbantartásáról, a szolgáltatások nyújtásáról, a felhasználók panaszainak intézéséről. A felhasználók panaszaikkal, kérdéseikkel az Üzemeltetőhöz is fordulhatnak: info@wwdh.hu.
Az adatkezelések tekintetében az Üzemeltető adatfeldolgozónak minősül.

A felhasználó a Szolgáltatóval az Üzemeltetőn keresztül is kapcsolatba léphet, a jelen Szabályzat szerinti értesítéseket, kéréseket, egyéb közlendőket az Üzemeltetőhöz is eljuttathatja, aki a szükséges intézkedéseket megteszi, vagy azokról a Szolgáltatót értesíti.

A Weboldallal kapcsolatos kérdésekben az Üzemeltető jogosult harmadik személyekkel szemben eljárni, jogosult szerződéseket kötni, jognyilatkozatokat tenni.

 

3. Irányadó jog

A Szolgáltató az Egyesült Királyságban bejegyzett gazdasági társaság, amely tevékenységét részben az angol, részben a magyar jogszabályok hatálya alatt végzi. Az adatkezelésre a magyar jogszabályok az irányadók.

 

4. Fizetési rendszer

Amennyiben a felhasználó a weboldal szolgáltatásaiért fizet, és a fizetést emeltdíjas sms, bankkártya, paypal útján bonyolítja, a fizetési művelet teljesítésében az Egyenleg International Kft. (székhely: 1111 Budapest Lágymányosi u. 12. fszt. 2., cégjegyzékszám: 01-09-974302) működik közre. Ebben az esetben a fizetés teljesítéséhez szükséges adatok továbbításra kerülnek az Egyenleg International Kft. részére. Kizárólag a fizetés teljesítéséhez szükséges adatok kerülnek továbbításra, és az adatokat az Egyenleg International Kft. kizárólag a fizetés teljesítéséhez szükséges mértékben és időtartamban kezeli. ha a felhasználó az átutalást választja fizetési módnak, akkor a fizetési művelet teljesítésében a World Web Data Kft. (székhely: 1043 Budapest, Árpád út 56. I. em. 2.; cégjegyzékszám: 01-09-293552; adószám: 23701764-2-41) működik közre, kizárólag a fizetés teljesítéséhez szükséges adatokat a World Web Data Kft. kezeli a szükséges időtartamban. Ha a felhasználó a paypal fizetési módot választja a fizetési művelet teljesítésében a Startup.sg Pte Ltd (székhely: 10 Ubi Crescent, #07-81 Ubi Techpark Lobby E, Singapore 408564, cégjegyzékszám: 201331996R) működik közre, kizárólag a fizetés teljesítéséhez szükséges adatokat a Startup.sg Pte Ltd kezeli a szükséges időtartamban.

 

II. A szolgáltatás igénybe vétele

 

1. Regisztráció

A szolgáltatás igénybe vételéhez nem szükséges regisztráció. A regisztráció opcionális, és a Weboldalon, a regisztráció menüpont alatt lehetséges. A regisztráció során a felhasználónak meg kell adnia minimum 4, maximum 12 karakterből álló felhasználónevét, valamint minimum 4, maximum 100 karakterből álló jelszavát, továbbá a kapcsolattartáshoz használt email címét. Javasoljuk, hogy jelszónak nehezen megfejthető karaktersorozatot adjon meg (tehát legyen benne szám, kis-nagy betű és különleges karakter). A regisztrációt követően a Szolgáltató egy aktiváló linket küld a megadott email címre. A regisztráció az aktiválással fejeződik be.

2. A regisztráció módosítása és törlése

A bejelentkezést követően az „adatlapom” menüpont alatt a felhasználó módosíthatja jelszavát, illetve kapcsolattartáshoz használt email címét. Ugyanitt a felhasználó törölheti regisztrációját. A regisztráció törlésével a felhasználó rendszerben tárolt adatai, és az általa feltöltött fájlok egyaránt véglegesen törlésre kerülnek (ha bejelöli a "Összes feltöltött fájlom is törlődjön" kiválasztó mezőt).

 

3. Jelszó pótlása

Amennyiben a felhasználó elfelejti jelszavát, az „elfelejtett jelszó” menüpont alatt megadhatja felhasználói nevét. Az új jelszó generálásához szükséges linket a Szolgáltató elküldi a regisztráció során megadott email címre. Hozzáférési adatait ne adja meg másoknak, és kezelje bizalmasan jelszavát! A hozzáférési adatok elvesztése vagy a jelszó nem biztonságos kezeléséből származó felhasználói fiók vesztésekért és az ebből adódó károkért felelősséget nem vállalunk!

 

4. Fájlok feltöltése

A felhasználó a feltöltés menüpont kiválasztását követően tölthet fel fájlokat. A feltölthető fájlok mérete legfeljebb 100 Mb lehet (FTP-n keresztül történő feltöltés esetén pedig 2GB a fájlonkénti méret limit).

 

5. Fájlok tárolása

A feltöltött fájlok tárolásáról a Szolgáltató az általa szabadon választott szerverek útján gondoskodik.

 

6. Fájlok megtekintése

A feltöltést követően a felhasználó megkapja a letöltéshez szükséges „letöltő-linket”. A feltöltött fájlok az Interneten a letöltő-linken keresztül érhetők el. A felhasználó szabadon választhatja meg, hogy a letöltő-linket kinek hozza tudomására. A Szolgáltató külön nem helyezi mindenki számára elérhető oldalra a letöltő-linkeket, a meglévő feltöltések között böngészni vagy keresni nem lehetséges.

 

7. Fájlok törlése

A feltöltött fájlok a regisztrációval együttesen kerülhetnek törlésre. A Szolgáltató fenntartja a jogot, hogy előzetes felszólítás nélkül töröljön fájlokat (például, ha szabálysértést tapasztal).

Amennyiben az előfizetéssel nem rendelkező felhasználó által feltöltött tartalmat a feltöltéstől számított 30 napon, vagy az utolsó letöltéstől számított 60 napon belül senki nem tölti le, a rendszer az adott tartalmat a 30 vagy 60 nap elteltével automatikusan törli. Prémium felhasználók esetében a tartalom akkor kerül automatikusan törlésre, ha a feltöltéstől számított 30 nap, vagy az utolsó letöltéstől számított egy év alatt az adott tartalmat senki nem tölti le.

 

8. Fájlok letöltése

A letöltési sebességet a Szolgáltató korlátozhatja, illetve a letöltések indítását várakozás előzheti meg. A fájlok letölthetőségét a letöltendő fájl mérete alapján korlátozhatja.

 

9. Fájlok letöltése prémium felhasználóknak

A letöltési sebességet prémium felhasználók esetén a Szolgáltató külön nem korlátozza (a prémium felhasználó a szerverek kapacitását terheltségtől függően ki tudja használni). Ha a prémium felhasználóval szemben felmerül a gyanú, hogy a prémium hozzáférését (felhasználónevét, jelszavát, prémium azonosítóját) bármilyen formában megosztja másokkal és így egyszerre, vagy rövid időn belül többen is használják a szolgáltatást ugyanazon hozzáféréssel (azaz különböző IP címekről érkeznek a Szolgáltatóhoz kérések ugyanahhoz a prémium azonosítóhoz köthetően), akkor a letöltésben korlátozást kaphat, illetve a Szolgáltató meg is tagadhatja a letöltési szolgáltatás nyújtását meghatározott időtartamra.

 

10. Akciók

Felhasználó tudomásul veszi, hogy amennyiben az oldalon egyidejűleg több akció is meghirdetésre kerül, abban az esetben az akciók tárgyát képező kedvezmények össze nem vonhatóak, hacsak a meghirdetett akció leírása erre külön nem ad lehetőséget. Amennyiben a felhasználó több akcióra jogosult, automatikusan a legnagyobb kedvezményt nyújtó akciót veszi igénybe.

 

III. Adatkezelés

 

1. Regisztráció, a kezelt adatok köre és megjelenésük az oldalon

A Weboldal látogatása regisztrációhoz nem kötött, a szolgáltatások egy része azonban csak regisztrált felhasználók számára hozzáférhető. A Szolgáltató fenntartja a jogot, hogy egyes szolgáltatásokat kizárólag regisztrált felhasználók számára tegyen lehetővé.

A regisztráció során a felhasználó kötelezően megadja email címét és jelszavát, amelyek segítségével a belépéskor az azonosítás megtörténik.

A felhasználók adatlapján szereplő egyes adatok megadása kötelező bizonyos szolgáltatások igénybe vételéhez. Az adatok egy része a többi felhasználó részére látható, a többi adat tekintetében az érintett dönt arról, hogy az adatok a felhasználók mely köre számára látható. A választható nyilvánossági fokozatok a Weboldal beállításaitól függnek.

A kötelezően megadott adatok közül egyes adatokat a felhasználó a regisztrációt követően nem módosíthat, ezen adatok megváltoztatását emailben kérheti a Szolgáltatótól, vagy az Üzemeltetőtől. Ezen túlmenően a felhasználó jogosult arra, hogy mind a megadott adatokat, mind azok nyilvánossági fokozatát megváltoztassa.

A Szolgáltató fenntartja magának a jogot arra, hogy az adatlap tartalmát megváltoztassa, egyes adatmezőket töröljön, vagy újabb adatmezőket hozzon létre, különösen, ha ezt a felhasználók igényei, szokásai szükségessé vagy indokolttá teszik. A változásokról, legkésőbb azok életbe lépését megelőzően egy héttel, a Szolgáltató a felhasználókat emailben tájékoztatja. A Szolgáltató nem változtatja meg a felhasználó által megadott adatokat.

A fentieken túl egyes szolgáltatásokhoz további adatkezelések kapcsolódhatnak. Ezen, önkéntes hozzájáruláson alapuló adatkezelések részleteiről a Szolgáltató minden esetben megfelelő tájékoztatást nyújt.

 

2. Az adatkezelés célja, jogalapja, és elvei

Az adatkezelés célja a Weboldalon működtetése, valamint a felhasználók azonosítása az alábbiak szerint:

  • A regisztráció során megadott email cím a kapcsolattartást, 

  • Az email cím és a jelszó a felhasználó bejelentkezéskor történő azonosítását, 

  • Az adatlapon megadott adatok a felhasználó azonosítását, szolgáltatások nyújtását szolgálják. 

A Szolgáltató valamennyi személyes adatot abból a célból kezel, hogy a Weboldal szolgáltatásait nyújtani, fejleszteni tudja. Így a személyes adatok kezelésének célja az érintettek azonosítása és a szolgáltatások nyújtása, valamint a Weboldal elemzése, fejlesztése. A Szolgáltató nem kezel olyan adatot, amelyek kezelése a célok eléréséhez nem szükséges.

Az adatkezelés jogalapja minden esetben az érintett hozzájárulása. Bizonyos esetekben, elsősorban az adatlapon kötelezően megadott adatok tekintetében, az adatkezelés az oldal szolgáltatásai igénybe vételének a feltétele.

Amennyiben a felhasználó elfelejti jelszavát, kérésre a Szolgáltató új jelszót generál, melyet elküld a regisztráció során megadott email címre. Az így elküldött jelszót a felhasználó megváltoztathatja.

A Szolgáltató törekszik arra, hogy a személyes adatok kezelésének alábbi elvei maradéktalanul érvényesüljenek:

- személyes adat kezelésére csak meghatározott célból kerül sor;

- az adatkezelés minden szakaszában megfelel ezen célnak, ide értve a kezelt adatkört is;

- a személyes adatok felvétele és kezelése tisztességes és törvényes;

- az adatok pontosak, teljesek és időszerűek;

- ha az érintett azonosítása nem szükséges, az adatkezelés úgy módosul, hogy az érintettet az adat alapján azonosítani ne lehessen;

- az érintettek jogai megfelelően érvényesülnek.

 

3. Az adatkezelés helye, irányadó jog

A személyes adatok kezelése ténylegesen a Szolgáltató által megbízott adatfeldolgozók székhelyén, fióktelepén, telephelyén történik. Az adatkezeléssel kapcsolatos döntéseket a Szolgáltató hozza meg.

Az adatkezelés helye Magyarország. Mindezek alapján a személyes adatok kezelésére a magyar jogszabályok, elsősorban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény szabályai az irányadók.

A Szolgáltató az adatkezelés során figyelembe veszi az Európai Parlament és a Tanács személyes adatok feldolgozása vonatkozásában az egyének védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló 95/46/EK irányelvének rendelkezéseit.

 

4. Technikai adatok kezelése

A Szolgáltató rendszere automatikusan rögzíti a felhasználó számítógépének IP-címét, a látogatás kezdő és befejező időpontját, illetve egyes esetekben – a felhasználó számítógépének beállításától függően – a böngésző és az operációs rendszer típusát. Az így rögzített adatok egyéb személyes adatokkal nem kapcsolhatók össze. Az adatok kezelése kizárólag statisztikai célokat szolgál, az adatokat a rendszer hat nap elteltével törli, kivéve, ha a Szolgáltató, mint adatkezelő a felhasználási feltételekben meghatározott esetekben az adatokat további célra nyilvántartja.

 

5. Hozzáférés a kezelt adatokhoz, adatfeldolgozó igénybe vétele

A kezelt adatokat a Szolgáltató – a 3. pontban meghatározottakon túl – csak az érintett kifejezett hozzájárulása, vagy törvény rendelkezése alapján teszi hozzáférhetővé harmadik személyek számára.

A Szolgáltató az irányadó jogszabályoknak megfelelően jogosult arra, hogy egyes technikai műveletek céljára adatfeldolgozót vegyen igénybe. Az adatfeldolgozó csak a Szolgáltató döntéseinek végrehajtására jogosult, a Szolgáltató utasításainak megfelelően. Az adatfeldolgozó igénybe vétele a Szolgáltató felelősségét nem érinti.

Az Üzemeltető a Szolgáltató adatfeldolgozójának minősül.

 

6. Az adatok Szolgáltató általi felhasználása

A Szolgáltató a felhasználó által megadott adatokat elsősorban a szolgáltatás nyújtása céljából használja fel. Az adatkezelés jellemzően automatizált, számítástechnikai rendszeren keresztül, emberi beavatkozás nélkül történik. Ebben az esetben a Szolgáltató az adatokhoz egyedileg nem fér hozzá.

Egyes szolgáltatások esetében, vagy a felhasználó egyedi kéréseinek, panaszainak vizsgálata során a Szolgáltató a felhasználó adatait a felhasználó által ismert és jóváhagyott módon felhasználja.

A 4. pont alapján rögzített technikai adatokat a Szolgáltató összesítve, statisztikai célokra felhasználja.

A III. fejezetben foglalt esetekben a Szolgáltató jogosult adatok felhasználására, különösen, ha a felhasználó jogellenes magatartást tanúsít.

A Szolgáltató jogosult arra, hogy a felhasználó regisztráció során megadott email címére a szolgáltatással összefüggő hírlevelet küldjön.

 

Figyelemmel arra, hogy a weboldal szolgáltatásai ingyenesek, a Szolgáltató az oldalt reklámozási tevékenység útján tartja fenn. Mindezek alapján a felhasználó a regisztrációval hozzájárul ahhoz, hogy a Szolgáltató a hírlevél, illetve az egyéb értesítő levél alján reklámot helyezzen el. A felhasználó a regisztrációval hozzájárul ahhoz, hogy a Szolgáltató a regisztráció során megadott email címre csak reklámot tartalmazó levelet küldjön, ezt a felhasználó utólag megtilthatja.

Az adatlapon megadott adatokat a Szolgáltató felhasználhatja a letöltött oldalakon megjelenő hirdetési felületek személyre szabására, valamint a kilépéskor betöltendő oldal kiválasztására. Ezen műveletek automatikusan, emberi beavatkozás nélkül, számítástechnikai program által történnek.

 

8. Adatkezelés más szolgáltatással való összekapcsolás esetén

Amennyiben a Szolgáltató a Weboldalt összekapcsolja más, általa fenntartott oldallal, az adatkezelések összekapcsolására csak az érintettek kifejezett hozzájárulása esetén kerülhet sor. Hozzájárulás hiányában az egyes adatkezelések a felhasználó adatai tekintetében nem kapcsolódhatnak össze, abban az esetben sem, ha a felhasználó mindkét adatkezelésben ugyanazon adatokkal szerepel.

 

9. Az érintettek jogai, a magánszféra védelme

A felhasználónak jogában áll, hogy adatait a helyesbítse, a tévesen szereplő, és általa nem helyesbíthető adatok helyesbítését a Szolgáltatótól kérje. A felhasználó joga, hogy egyes adatait, vagy teljes adatlapját törölje. A felhasználó tájékoztatást kérhet adatai kezeléséről. A tájékoztatást a Szolgáltató az irányadó jogszabályokban előírt módon és határidőben adja meg. A tájékoztatás teljes körű, az adatkezelés minden részletére kiterjed.

 

10. Az adatkezelés időtartama, a regisztráció törlése

A Szolgáltató a megadott adatokat törli, ha:

- azok kezelése jogellenes, vagy jogszabály a törlést elrendeli;

- az érintett azt kéri;

- az adat hiányos vagy téves, és ez a felhasználásukat lehetetlenné teszi;

- az adatkezelés célja megszűnt;

- azt hatóság vagy bíróság elrendeli.

A felhasználó kérheti személyes adatai törlését. Az érintett erre irányuló kérése esetén az adatokat a Szolgáltató rendszere öt munkanapon belül törli. A regisztrációhoz kötelezően megadandó adatok törlése a regisztráció törlését eredményezi.

A személyes adatok törlése során az adatok felismerhetetlenné tételére kerül sor, oly módon, hogy az adat és az érintett közötti kapcsolat többé ne legyen helyreállítható.

Amennyiben a felhasználó és a Szolgáltató között polgári jogi jogviszony jön létre, az adatok kezelésére a polgári jog szabályai is irányadók. Ebben az esetben a személyes adatok polgári jogi igények érvényesítése érdekében kezelhetők. Amennyiben a felhasználó jogellenes cselekménye miatt hatósági vagy bírósági eljárás indul, ennek eredményes lezárása érdekében a Szolgáltató az adatokat kezelheti.

 

11. Felelősség más személyek adatainak kezeléséért

A felhasználók az oldal használata során más személyek adatait csak akkor hozhatják nyilvánosságra, tehetik mások számára hozzáférhetővé, ha ahhoz az érintett személy is hozzájárult. Az érintett hozzájárulása nem szükséges nyilvános közszereplése esetében, vagy az általa korábban korlátozás nélkül nyilvánosságra hozott adatok tekintetében.

Amennyiben bárki tudomást szerez arról, hogy az oldalon reá vonatkozó személyes adatot tettek hozzáférhetővé, ezt a Szolgáltató felé jelezheti. Amennyiben az érintettség igazolt, a Szolgáltató az adatokat törli.

Amennyiben az érintettség igazolt, az érintett kérheti, hogy a Szolgáltató az adatokat megfelelő módon későbbi eljárás lefolytatása céljából zárolja. Ebben az esetben az érintettnek az eljárás megindítását 60 napon belül igazolnia kell. Az adatokat, valamint azok hozzáférhetővé tételével összefüggő információkat a Szolgáltató az eljáró szerv rendelkezésére bocsátja, az adott szervre és eljárásra vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.

A Szolgáltató az érintettség igazolásának hiányában is jelezheti a felhasználónak, hogy az általa hozzáférhetővé tett adatok tekintetében hozzá kifogás érkezett.

 

12. Adatbiztonság

A Szolgáltató minden tőle elvárható, szükséges intézkedést megtesz az adatok biztonsága érdekében, gondoskodik azok megfelelő szintű védelméről különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés, továbbá az alkalmazott technika megváltozásából fakadó hozzáférhetetlenné válás ellen.

A Szolgáltató nem tehető felelőssé azért a kárért, amely abból eredt, hogy a felhasználó adatai védelméről nem megfelelően gondoskodott, így bejelentkezési neve és jelszava könnyen megfejthető, vagy azt harmadik személyek tudomására hozta.

 

13. Adatvédelmi nyilvántartás

A Szolgáltató az adatkezelést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság által vezetett nyilvántartásba bejelentette. A nyilvántartási azonosítót a Szolgáltató annak kézhezvételét követően jelen Szabályzatban feltünteti.

 

IV. Felhasználási feltételek

 

1. A fiktív felhasználókra vonatkozó szabályok

Amennyiben a regisztrált felhasználó nem valós természetes személy, a Szolgáltató a regisztrációt törölheti. Amennyiben alapos okkal feltehető, hogy a regisztrált felhasználó nem valós személy, a szolgáltató felszólíthatja arra, hogy személyazonosságát megfelelő módon igazolja. Amennyiben erre a felszólítástól számított egy héten belül nem kerül sor, a Szolgáltató a regisztrációt törölheti.

 

2. A Szolgáltatás igénybe vételével összefüggő korlátozások, a felhasználó felelőssége

A felhasználó az oldalt csak saját felelősségére használhatja. A Szolgáltató nem vállal felelősséget a felhasználót az oldal használata során ért olyan károkért, kellemetlenségekért, amelyek abból adódtak, hogy a felhasználó az oldal használata során nem a kellő körültekintéssel járt el.

A felhasználó köteles az oldal használata során tisztességesen, mások jogainak és érdekeinek szem előtt tartásával eljárni. A felhasználó köteles az alábbi korlátozásokat szem előtt tartani annak érdekében, hogy az oldal használatára vonatkozó szabályokat se szándékosan, se gondatlanságból ne sértse.

A felhasználó köteles az oldal használatának szabályait tiszteletben tartani. A Szolgáltató a tilalmat rendszeresen megszegő felhasználót kizárhatja, regisztrációját törölheti.

A felhasználó köteles tiszteletben tartani a hatályos jogszabályokat, és a használat során köteles tartózkodni minden olyan tevékenységtől, amely jogellenes, vagy amely más felhasználók érdekeit sérti. Ezen belül a felhasználó köteles különösen:

Tiszteletben tartani mások magánszféráját, személyhez fűződő jogait és méltányolható érdekeit;

Tartózkodni olyan anyagok közzétételétől, amely gyermekek kizsákmányolásával kapcsolatos, vagy azt mutatja be;

Tartózkodni attól, hogy más személyekről jogosulatlanul információkat gyűjtsön, a megszerzett információkat jogosulatlanul felhasználja;

Tartózkodni bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésétől;

Tiszteletben tartani a szellemi alkotásokhoz fűződő jogokat, különösen a szerzői jogi védelem alá eső irodalmi, tudományos és művészeti alkotások, találmányok, formatervezési minták, használati minták, védjegyek és forgalmi árujelzők védelmére vonatkozó szabályokat;

Tartózkodni minden obszcén, trágár, illetve egyéb olyan kifejezéstől, megnyilatkozástól, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen;

Tartózkodni minden olyan megnyilatkozástól, amely alkalmas arra, hogy valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoportot, vagy valamely más szempont alapján egyértelműen meghatározható csoportot vagy annak tagjait csoporthoz tartozásuk miatt sértse, lealacsonyítsa, vagy ellenük gyűlöletre uszítson;

Tartózkodni minden olyan megnyilatkozástól, amely más személyt – függetlenül annak felhasználói minőségétől – valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozása, neme, valamely más szempont alapján egyértelműen meghatározható csoporthoz tartozása miatt sért, lealacsonyít, ellene gyűlöletre uszít.

Valamennyi felhasználó köteles tartózkodni minden olyan tevékenységtől, amely az oldal rendeltetésszerű használatát akadályozza. Ezen belül a felhasználó köteles különösen:

Tartózkodni kéretlen levelek („spam”), vagy lánclevelek („hoax”) küldésétől;

Tartózkodni körlevelek küldésétől, kivéve, ha a körlevelek az oldal rendeltetésszerű használatának velejárói;

Tartózkodni minden olyan kommunikációtól, amely az oldal rendeltetésszerű használatában másokat akadályozhat, vagy zavarhat;

Tartózkodni a nyilvános kommunikációban az oda nem illő, ismétlődő, egyéb okból zavaró megnyilatkozásoktól.

Valamennyi felhasználó köteles tartózkodni minden olyan tevékenységtől, amely a Szolgáltató érdekeit sérti. Ezen belül a felhasználó köteles különösen:

Tartózkodni az oldal működésének megzavarásától, akadályozásától;

Tartózkodni olyan tevékenységektől, amely a szolgáltató üzleti titkainak, általa titokban tartott információknak a megszerzésére, felhasználására irányul;

Tartózkodni minden olyan kommunikációtól, amely a szolgáltatásra vonatkozó, valótlan információt hordoz;

Tartózkodni minden olyan tevékenységtől, amely az oldal informatikai biztonságát veszélyezteti;

Tartózkodni minden olyan tevékenységtől, amely saját, vagy más személy termékének vagy szolgáltatásának a reklámozására irányul.

 

3. Eljárás a felhasználó jogsértő magatartása esetén

Amennyiben a fenti IV.2. pontban foglaltakat megsérti, a Szolgáltató jogosult a felhasználó regisztrációjának felfüggesztésére, vagy törlésére. Amennyiben a jogsértés miatt eljárás indul, a Szolgáltató a regisztráció során tudomására jutott, felhasználóra vonatkozó adatokat az eljáró szerveknek az adott eljárásra vonatkozó jogszabályoknak megfelelően átadhatja.

A Szolgáltató a regisztráció felfüggesztését, vagy törlését megelőzően felhívja a felhasználót a kifogásolt magatartás abbahagyására, vagy annak bizonyítására, hogy a magatartás nem ütközik a IV.2. pontban foglaltakkal. Az értesítés mellőzhető, ha a késedelem el nem hárítható kárral, vagy nyilvánvaló jogsértéssel járna.

Akinek jogait vagy méltányolható érdekeit a felhasználó tevékenysége sérti – így különösen a személyhez fűződő jogaiban sérelmet szenvedett személy, a bűncselekmény, vagy szabálysértés sértettje, valamint a szellemi alkotásokhoz való jog jogosultja –, kérheti a Szolgáltatótól a kifogásolt tartalom eltávolítását, a felhasználóval szemben a szükséges intézkedések megtételét. A kérelmező jogosultságát köteles megfelelő módon igazolni. Amennyiben a jogosultság igazolt, a jogosult kérheti, hogy a szolgáltató a jogsértő tartalmat későbbi eljárás lefolytatása céljából zárolja. Ebben az esetben a jogosultnak az eljárás megindítását 60 napon belül igazolnia kell. A zárolt tartalmat, valamint az azzal összefüggő, szolgáltató által tárolt adatokat szolgáltató az eljáró szerv rendelkezésére bocsátja, az adott szervre és eljárásra vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.

 

V. A Szolgáltató felelőssége

 

1. A szolgáltatás folyamatossága

A Szolgáltató vállalja, hogy minden tőle elvárható intézkedést megtesz a szolgáltatás zavartalansága és folyamatossága érdekében. Az előző pontokban meghatározott jogosítványait (felhasználási feltételek, szolgáltatások megváltoztatása, felhasználókkal szembeni intézkedések, stb.) elsősorban ezen célok érdekében gyakorolja, valamint azért, hogy a szolgáltatást a felhasználók igényeinek megfelelően alakítsa.

 

2. A Szolgáltató felelőssége, szavatosság kizárása

A Szolgáltató minden szükséges intézkedést megtesz a felhasználók adatainak biztonsága érdekében.

A Szolgáltató a felhasználó regisztrációjának felfüggesztéséről vagy törléséről, függetlenül annak okától, minden esetben tájékoztatja a felhasználót, és törekszik a felhasználókkal való együttműködésre, a viták békés úton történő rendezésére.

A Szolgáltatás ingyenességéből adódóan a szolgáltató nem szavatolja a szolgáltatás szünetmentességét, nem tehető felelőssé továbbá a szolgáltatás felfüggesztéséért vagy megszüntetéséért. A Szolgáltató az oldal működése során előálló esetleges zavarok, működési problémák elhárítására törekszik, azokért azonban felelőssé nem tehető. A Szolgáltató a felhasználók magatartásáért felelősséget nem vállal.

A felhasználók által közzétett tartalmak tekintetében a Szolgáltató a szolgáltatást közvetítő szolgáltatóként nyújtja az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások és az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény alapján. A Szolgáltató, mint közvetítő szolgáltató csak a törvényben meghatározott esetekben felelős. Amennyiben valamely felhasználó jogsértő tartalmat – így különösen szerzői jogi oltalom alá eső, vagy egyébként szellemi alkotásnak minősülő tartalmat – tesz közzé, vagy mások számára hozzáférhetővé, a Szolgáltató tudomásszerzés esetén gondoskodik a tartalom törléséről, és a jogsértés adatait a hatáskörrel rendelkező hatóság, bíróság részére átadja.

 

VI. Jogérvényesítés

 

1. A Szolgáltató eljárása

A felhasználók panaszaikkal, kifogásaikkal fordulhatnak közvetlenül a Szolgáltatóhoz, aki minden tőle telhetőt megtesz az esetleges jogsértések megszüntetése és orvoslása érdekében. A Szolgáltató álláspontjáról, megtett intézkedéseiről a felhasználót tájékoztatja.

 

2. A jogérvényesítés módja

A felhasználó az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján jogait az alábbi módokon érvényesítheti:

- Panaszával fordulhat közvetlenül a Szolgáltatóhoz, aki a panaszt kivizsgálja;

- Tiltakozhat az adatok kezelése ellen, mely esetben a Szolgáltató 15 napon belül megvizsgálja a tiltakozást és döntést hoz;

- Fordulhat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (www.naih.hu);

- Bírósági úton érvényesítheti igényét.

A személyes adatok védelmének körén kívül eső panaszaival a felhasználó fordulhat a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz, továbbá igénye érvényesítése érdekében keresetet terjeszthet elő a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bírósághoz.

 

VII.

system_check

Cookie szabályzat

Weboldalunk bizonyos területein sütiket („cookies”) alkalmazunk. Jelen cookie szabályzat a data.hu weboldalra (továbbiakban: weboldal) vonatkozik.

Mik azok a cookie- k?

A sütik lehetővé teszik a weboldal számára, hogy felismerje, amennyiben Ön korábban azt már meglátogatta. A sütik segítenek nekünk megérteni, hogy a weboldal melyik része a legnépszerűbb, mert látni engedik, hogy látogatóink mely oldalakra lépnek be és mennyi időt töltenek ott. Ennek tanulmányozásával a weboldalt jobban tudjuk igazítani az Ön igényeihez, és még változatosabb felhasználói élményt tudunk nyújtani Önnek azáltal, hogy a sütik egyebek mellett

  • megjegyzik a beállításokat, így nem kell azokat újra bevinnie, ha egy új oldalra lép,
  • emlékeznek az Ön által korábban bevitt adatokra, ezért azokat nem kell újra begépelnie,
  • elemzik a honlap használatát annak érdekében, hogy az így nyert információk felhasználásával végrehajtott fejlesztések eredményeként az a lehető legnagyobb mértékben az Ön elvárásai szerint működjön, könnyen megtalálja az Ön által keresett információt, és
  • figyelemmel kísérik hirdetéseink hatékonyságát.

Sütik fajtái

Weboldalunkon kétféle sütit használhatunk: „session” („munkamenet sütiket”) vagy „persistent” („állandó sütiket”).

Session cookie: ezek ideiglenes cookie-k, amik az Ön böngészésének a végéig kerülnek tárolásra a cookie file-ban. Ezek a cookie-k elengedhetetlenek a Weboldallal kapcsolatos egyes funkcionalitások vagy alkalmazások megfelelő működéséhez.

Persistent Cookies: ezek azok a sütik, amelyek azután is online eszközén maradnak, hogy Ön elhagyta az adott weboldalt, és egy véletlenszerűen generált számot eltárolva segítenek a weboldal látogatóinak egyedi felhasználóként történő azonosításában. A süti típusától függ, hogy mennyi ideig tárolódik az Ön online eszközén. A weboldalon alkalmazott tárolt (nyomkövető) sütik fontos forgalmi adatokkal szolgálnak annak használatáról. Ilyen adat például a tényleges vásárlók aránya a honlapot még a bevásárlókosár elérése előtt elhagyó látogatókkal szemben.

A nyomon követést és a jelentéstételt alábbi partnereink végzik számunkra:

Harmadik kereskedő fél, így a Google számára is engedélyezzük sütik használatát a felhasználó korábbi látogatásain alapuló hirdetések megjelenítésére honlapunkon.

Harmadik féltől származó sütik

Weboldalunkon időnként külső webes szolgáltatások segítségével jelenítünk meg különféle tartalmakat, mely néhány olyan süti tárolását eredményezheti, melyeket nem mi felügyelünk, így értelemszerűen nincs befolyásunk arra, hogy ezek a weboldalak, illetve külső domainek milyen adatokat gyűjtenek arról, hogy Ön miként használja ezeket a beágyazott tartalmakat.

Ha kíváncsi rá, hogyan használják a harmadik felek a sütiket, tekintse meg e szolgáltatások adatvédelmi- és süti-szabályzatát.

Cookie-k letiltásának és/vagy eltávolításának módja:

A böngésző beállítása: beállíthatja webes keresőjét úgy, hogy elfogadjon minden sütit, elutasítsa mindet, vagy értesítse Önt, ha süti érkezik az Ön gépére. A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:

Az angol nyelvű www.aboutcookies.org weboldalon található részletes tájékoztató szintén segít a különböző böngészőkben történő beállításokban.

Felhívjuk figyelmét, hogy cookie-k tiltása esetén bizonyos elemek és a Weboldal teljes funkcionalitása nem lesz elérhető.